Blog ESG EYE Real Estate
Blog

ESG in het vastgoed: Een Must-Have

Als eindgebruiker, vastgoedorganisatie of investeerder kun je niet meer om ESG heen. Wat ooit een mooie extra was, is nu een essentiële factor in het selectieproces van vastgoed. Vastgoedeigenaren en gebruikers kijken verder dan alleen winst; ze wegen de impact van bedrijven op mensen (People), het milieu (Planet) en de maatschappij (Prosperity) steeds zwaarder mee in hun investeringsbeslissingen.

Wil je weten hoe ESG jouw vastgoedstrategie kan versterken? Deze blog geeft antwoord op:

  • Wat is ESG

  • De oorsprong van ESG

  • ESG in de vastgoedsector

  • De ESG score

  • De voordelen van een ESG strategie

  • Voor wie is ESG verplicht

  • De toegevoegde waarde van EYE Real Estate 

Wat is de ESG

ESG staat voor Environmental (milieu), Social (maatschappij), en Governance (bestuur). Dit kader beoordeelt hoe duurzaam en ethisch een bedrijf of organisatie opereert. Bedrijven die hoog scoren op ESG worden vaak gezien als solide langetermijninvesteringen.

ESG pilars blog EYE Real Estate

De drie pijlers van ESG nader toegelicht:

1. ENVIRONMENTAL

Deze pijler meet de impact van een bedrijf op het milieu. Bedrijven die hierop uitblinken, richten zich onder andere op:

  • CO2-reductie

  • Duurzaam energiebeheer (hernieuwbare bronnen, minder verbruik)

  • Duurzaam waterbeheer

  • Afvalminimalisatie

  • Bescherming van biodiversiteit

  • Behoud van natuurlijke hulpbronnen

  • Groene (gebouw) certificeringen (BREEAM, LEED)

2. SOCIAL

Hier gaat het om de sociale verantwoordelijkheid van een bedrijf binnen en buiten de organisatie. Belangrijke aspecten zijn:

  • Mensenrechten

  • Eerlijke arbeidsomstandigheden

  • Veiligheid en gezondheid op de werkvloer

  • Diversiteit en inclusie

  • Betrokkenheid bij gemeenschappen

  • Klanttevredenheid

3. GOVERNANCE

Governance beoordeelt hoe goed een bedrijf wordt bestuurd. Bestuur verwijst naar de interne systemen en controles die een bedrijf gebruikt om zichzelf te besturen

Cruciale factoren zijn:

  • Bestuursstructuur en -samenstelling

  • Transparantie en ethiek

  • Onafhankelijkheid van de raad van bestuur

  • Aandeelhoudersrechten

  • Risicobeheer en interne controles

De oorsprong van ESG

De ESG-principes zijn geïnspireerd door de 17 Sustainable Development Goals (SDG's) van de Verenigde Naties, die gericht zijn op het uitbannen van armoede, het beschermen van de planeet, en het waarborgen van welvaart en vrede. Om bedrijven te helpen bij het ontwikkelen van een ESG-strategie, zijn deze doelen vertaald naar 10 kernprincipes:

  1. Respecteer en bescherm internationaal erkende mensenrechten.

  2. Handel niet in strijd met mensenrechten.

  3. Handhaaf de vrijheid van vereniging en collectieve onderhandeling.

  4. Stop met alle vormen van verplichte of gedwongen arbeid.

  5. Afschaffen van kinderarbeid.

  6. Beëindig discriminatie in arbeid en beroep.

  7. Omarm milieuproblemen proactief.

  8. Neem verantwoordelijkheid voor milieubeheer.

  9. Bevorder milieuvriendelijke technologieën.

  10. Bestrijd alle vormen van corruptie, inclusief afpersing en omkoping.

Scheme CSRD- ESRS metric versus SDG's UN EYE Real Estate

ESG in de vastgoedsector 

Een effectieve ESG-strategie zou voort moeten komen uit intrinsieke motivatie, niet enkel uit verplichting. Helaas wordt in de vastgoedsector ESG nog niet altijd vanuit deze overtuiging geïmplementeerd, wat leidt tot gevallen van "greenwashing."

Gelukkig zijn er door externe druk, zoals wet- en regelgeving, positieve ontwikkelingen op gang gekomen. Diverse Europese wetten en richtlijnen stimuleren een oprechte en duurzame transitie in de sector.

De belangrijkste wetten- en richtlijnen op een rijtje: 

De ESG score

De ESG-score is een getal tussen de 0 en 100, dat je kunt laten berekenen door gespecialiseerde consultants. Bij het bepalen van de score wordt gebruikgemaakt van:

  • Publiek toegankelijke gegevens
  • Overheidsdata
  • Zelf aangeleverde gegevens

Een hoge ESG-score (>70) wijst op sterke prestaties op het gebied van milieu, sociaal beleid en governance. Dit duidt vaak op een duurzaam en verantwoord bedrijfsbeleid, wat kan bijdragen aan betere lange-termijnresultaten en verminderde risico's.

Een lage ESG-score (<50) suggereert aanzienlijke risico's en tekortkomingen in een of meer van de ESG-categorieën. Dit kan wijzen op problemen met milieuvraagstukken, onethische sociale praktijken, of zwakke governance-structuren.

Houd er rekening mee dat de exacte drempels en interpretaties van ESG-scores kunnen variëren afhankelijk van de consultants en de gebruikte methodologieën. Wat als een "hoge" score wordt beschouwd, kan per sector of regio verschillen.

De voordelen van een ESG strategie

Een ESG-strategie biedt waarde op lange termijn door vastgoed en bedrijven aantrekkelijker te maken voor huurders en investeerders. Het naleven van ESG-principes helpt bovendien om te voldoen aan de toenemende regelgeving en verwachtingen op het gebied van duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). Het opstellen van een ESG-strategie en het regelmatig rapporteren over de impact biedt de volgende voordelen:

  1. Meer transparantie over duurzaamheidsclaims, wat de geloofwaardigheid en het vertrouwen vergroot.
  2. Sterkere klantrelaties met klanten, werknemers, leveranciers en gemeenschappen door een betrokken en verantwoord imago.
  3. Verhoogde aantrekkingskracht voor huurders, investeerders en beleggers door een bewezen toewijding aan duurzaamheid.
  4. Betere risicobeheersing door het identificeren en mitigeren van milieu- en sociale risico's.
  5. Verbeterde duurzaamheidsprestaties door gerichte strategieën en initiatieven.
  6. Lagere operationele kosten en kapitaalkosten door efficiëntere processen en technologieën, en minder volatiele inkomsten door een sterkere marktpositie.
  7. Stimuleren van innovatie en efficiëntie door het integreren van duurzame oplossingen en nieuwe technologieën.
  8. Positieve reputatie die het bedrijfsimago versterkt en aantrekkelijker maakt voor stakeholders.

Voor wie geldt de ESG rapportageplicht 

Bedrijven kunnen verschillende redenen hebben om jaarlijks een ESG-impactverslag te publiceren, waaronder:

  • Voldoen aan de wettelijke verplichtingen onder de CSRD en ESRS.
  • Vooruitlopen op toekomstige wettelijke vereisten volgens de CSRD en ESRS.
  • Vertrouwen creëren bij stakeholders en aandeelhouders door transparantie en verantwoording.
  • Profiteren van concurrentievoordelen door een sterke duurzaamheidsreputatie.
  • Versterken van samenwerking binnen de keten.

De CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) is ontworpen om bedrijven aan te moedigen verantwoordelijkheid te nemen voor hun duurzaamheidsprestaties en om meer transparantie te bieden aan investeerders, consumenten en andere belanghebbenden. Het doel is ook om greenwashing tegen te gaan. De CSRD vervangt de Non-Financial Reporting Directive (NFRD) en breidt de rapportage-eisen uit naar een breder scala van bedrijven door gedetailleerdere en gestandaardiseerde informatie te eisen over duurzaamheidspraktijken en -prestaties.

Planning invoering ESG rapportageplicht

De CSRD- en ESRS-rapportageplicht wordt gefaseerd ingevoerd. Bedrijven die al onder de NFRD vallen, moeten beginnen met rapporteren volgens de CSRD vanaf het boekjaar dat begint op of na 1 januari 2024.

Geïnteresseerd in meer informatie over de CSRD ? Lees dan ook zeker onze blog over de CSRD. 

Leestip: CSRD: De revolutie voor de vastgoedmarkt

Samenvattend

De ESG-score is een maatstaf tussen 0 en 100 die bedrijven beoordeelt op hun prestaties op het gebied van milieu, sociaal beleid en governance. Een hoge ESG-score (>70) duidt op sterke duurzaamheidsprestaties en kan leiden tot betere lange-termijnresultaten, terwijl een lage score (<50) wijst op significante tekortkomingen en risico's.

Bedrijven publiceren ESG-impactverslagen om te voldoen aan de CSRD- en ESRS-rapportagevereisten. De CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) vervangt de Non-Financial Reporting Directive (NFRD) en vereist gedetailleerdere en gestandaardiseerde duurzaamheidsinformatie om greenwashing te voorkomen. De rapportageplicht wordt gefaseerd ingevoerd, te beginnen op 1 januari 2024 voor bedrijven die al onder de NFRD vallen.

Een effectieve ESG-strategie biedt meerdere voordelen, zoals:

  1. Transparantie over duurzaamheidsclaims.
  2. Sterkere klantrelaties met alle stakeholders.
  3. Aantrekkelijker voor huurders en investeerders.
  4. Betere risicobeheersing en verbeterde duurzaamheidsprestaties.
  5. Lagere operationele en kapitaalkosten, en minder volatiele inkomsten.
  6. Stimulering van innovatie en een positieve reputatie.

Deze voordelen helpen bedrijven niet alleen om aan wettelijke eisen te voldoen maar ook om concurrentievoordeel te behalen en vertrouwen te winnen bij stakeholders.

EYE Real Estate: Jouw partner voor duurzaam vastgoed

Bij EYE Real Estate brengen we uw vastgoedprojecten naar een hoger niveau door ESG-principes centraal te stellen. Als ontwikkelaar bieden wij:

  • Duurzaam vastgoed: Wij integreren de nieuwste ESG-normen in elk project, wat zorgt voor een concurrentievoordeel en een duurzame toekomst.
  • Wettelijke naleving en meer: Ons vastgoed voldoet niet alleen aan de CSRD- en ESRS-vereisten, maar overtreft deze, zodat u altijd een stap voor blijft.
  • Kostenefficiëntie en innovatie: Onze benadering leidt tot lagere operationele kosten en stimuleert innovatieve, energiezuinige oplossingen.
  • Waardecreatie: Met onze ESG-geoptimaliseerde projecten verhogen wij de aantrekkingskracht voor investeerders en huurders, wat bijdraagt aan een sterke marktpositie.

EYE Real Estate ontwikkelt vastgoed dat niet alleen voldoet aan de hoogste duurzaamheidsnormen, maar ook waarde toevoegt aan uw portefeuille en marktpositie. Ontdek hoe onze ESG-gedreven projecten uw succes kunnen versnellen.

Wil je meer weten over hoe wij jou kunnen helpen bij het verduurzamen van jouw vastgoedportefeuille? Wij helpen u graag verder. Neem dan vandaag nog contact op met EYE Real Estate voor een vrijblijvende kennismaking.

Neem contact op met EYE Real Estate